De crash van een Lancaster-bommenwerper in het "Papebos" ...

kleinDuitsbergingsrapport10_3_1943LancasterED488VN_MBergingsrapport 10.03.43 (vertaald)

"... Omdat het niet mogelijk is om het water uit het moeras weg te pompen wordt een berging van het wrak niet mogelijk ..."

kleinChartercrewmemberBeadon

Herdenkingsrol ter ere van Sgt Stanley BEADON die zijn leven offerde voor de vrede en vrijheid van de mens

kleinlancasterrelikwie

Een speciaal aandenken

Na de crash werden de onderdelen van de Lancaster die boven het grondoppervlak uitstaken door de Duitsers verwijderd. Een onderdeel ervan werd meegenomen als trofee voor de officiersmess van het vliegveld te Venlo. De naam van de piloot Maj STREIB en de datum 02 Feb 1943 werden destijds op het voorwerp geschilderd.

Toen de Duitsers op het einde van 1944 noodgedwongen het vliegveld van Venlo verlieten werd een deel van de officiersmess vernield. Na de oorlog keerden de oorspronkelijke bewoners terug naar de vernielde gebouwen en verbouwden de voormalige mess naar een wasserij.

In 1988 werd besloten om de in onbruik geraakte oude gebouwen te slopen. Tussen de afbraakwerken door zag Dhr Marcel Hogenhuis uit Venlo de kans om tijdens een lunchpauze de site te bezoeken. In een verlaten hoek van het bijna gesloopte hoofdgebouw vond hij een stuk staart van een Lancaster en kon het gelukkig voor het nageslacht voor een derde keer van de vernieling redden.

Met dank aan Dhr Marcel Hogenhuis.