Neanderthaler in het Grevenbroekmuseum

De reizende tentoonstelling “neanderthalers in Europa” was bijzonder succesvol. Ze werd volledig in eigen regie gemaakt door het Provinciaal Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Ze startte er in 2003 en lokte ruim 150.000 bezoekers. Ze werd vervolgens in Hamburg, Venlo, Asse en Salzburg getoond.

Uit deze collectie heeft het Grevenbroekmuseum onlangs op een speciale veiling in Antwerpen een zeer markant neanderthalerbeeld kunnen kopen. Het beeld is gemaakt uit zachte kunsthars en is bijzonder levensecht. Het werd gemaakt door atelier Zephyr, onder leiding van Dirk Claesen. Dat atelier heeft wereldwijd een zeer sterke reputatie.

Ish, de ijstijdman (naam gekozen door Evelien Derickx, Hamont-Achel)

neanderthaler 2

Vanaf 180.000 jaar geleden trokken er neanderthalers door Europa en ook door onze regio.

Ze verbleven in tijdelijke openluchtkampen en joegen op kuddedieren, zoals op de oeros, het wilde paard, het edelhert, de steenbok, het everzwijn, de wolf en soms op de mammoet en de wolharige neushoorn. De neanderthalers gebruikten dierenhuiden als kleding en als tentmateriaal. Overwinteren deden ze meestal in grotten zoals te Spy bij Luik, of onder een overstekende rotswand. Het is op deze plaatsen dat de meeste beenderen van hen zijn gevonden, omdat ze daar beter bewaard bleven dan in open lucht.

De neanderthalers hadden een gedrongen gestalte, waren sterk en beter aangepast aan de koude dan de huidige mens. Hun hersenen waren groot. Ze waren handig, konden logisch denken en waarschijnlijk ook praten. Ze zorgden voor hun zieken en zwakkeren en ze begroeven hun doden.

Van silex of vuursteen maakten ze werktuigen zoals schrabbers en vuistbijlen. Schrabbers worden gebruikt om dierenhuiden schoon te schrapen of om hout te ontschorsen.

In Veldwezelt zijn kampen van hen gevonden, maar ook in de omgeving van de Achelse Kluis werd een silexschaaf gevonden, waarschijnlijk gemaakt door neanderthalers.

30.000 jaar geleden stierf de neanderthaler uit. Over de oorzaak hiervan verschillen de antropologen van mening. 15.000 jaar geleden verbetert het klimaat en komt de huidige mens naar onze streek.

De afbeelding van de oeros die in Achel in de Haag werd gevonden, is in een jongere periode gegraveerd en werd door jagers-verzamelaars circa 10.000 jaar geleden achtergelaten.

Het Grevenbroekmuseum houdt eraan om de stad Hamont-Achel te danken voor de aankoop van het neanderthalerbeeld. Het wordt vanaf heden tentoongesteld in het Grevenbroekmuseum.

Beeldverslag ©2011 TV Limburg