yvo coninx overleden

Yvo Coninx

Yvo Coninx (*20-7-1942 +13-01-2015), gewaardeerd medewerker van ons museum, het project "De Groote Oorlog rond de Kluis" en de heemkundekring Neerpelt is op 72-jarige leeftijd veel te vroeg van ons heengegaan. Hij is de laatste jaren vooral bekend geworden voor zijn gedreven onderzoek rond de spionagenetwerken die tijdens de Eerste Wereldoorlog een ongekende rol hebben gespeeld. In 2016 zal een groot deel van zijn onderzoek deel uitmaken van de tentoonstelling rond de spionagenetwerken in België en Nederland

PeterLonckekleur

Peter Loncke

In Groveland, een stadje in Illinois (USA), is op 23 maart 2012 op 58-jarige leeftijd oud-Lommelaar Peter Loncke aan een slepende ziekte overleden. Hij was de zoon van oud-wielrenner 'Karke' Loncke uit Overpelt-Fabriek en was al meerdere maanden ernstig ziek.

Peter was vooral bekend om zijn onderzoeken naar crashes van geallieerde bommenwerpers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zodra een onderzoek afgerond was, zorgde hij er voor dat de gesneuvelde bemanningsleden blijvend herdacht werden met een gedenkplaat.

In de 80-er jaren was Peter betrokken bij de oprichting van de "Limburgse Vrienden van de Geallieerde Luchtmacht", en in 2000 stichtte hij samen met enkele vrienden de Werkgroep van oorlogsherdenkingen RAF-Memorial Hamont-Achel. In september 2003 verhuisde hij naar Groveland, waar hij trouwde met Connie Crandell. In zijn actieve leven was hij beroepsmilitair op Kleine Brogel.

Voor zijn gedreven onderzoekswerk naar de slachtoffers van WO2 mocht hij van zowel de Belgische als de Britse regering een onderscheiding in ontvangst nemen. Hij is tevens auteur van het boek "The Liberators Who Never Returned" uitgegeven in 2005.