Grevenbroekmuseum

wo1 limburg logo largepoort kluis 1

museumIMG 8624

Lichte Minenwerfer 7.58 cm

Dit wapen werd tijdens graafwerken gevonden door Andries van der Wiel,  in de Molenwiekstraat  te Hamont-Achel .

Op 18 november 1918 vond er in Hamont aan het station een ontploffing plaats. Een Duitse munitietrein werd er in de lucht geblazen. De Minenwerfer is toen op de hierboven vermelde plaats terechtgekomen en heeft bijna 100 jaar in de grond gezeten. Het voorwerp is in bezit gekomen van het Grevenbroekmuseum, waar het werd gerestaureerd.

Het wapen was gedurende de gehele Eerste Wereldoorlog in gebruik bij de Duitse infanterie. Het stond op een draaibare stalen schijf en werd op een affuit op twee wielen verplaatst. Het verschoot granaten van ongeveer 5 kg tot op een afstand van 450 meter, in een hoek van 30 tot 45 graden. De Minenwerfer woog ongeveer 150 kg en werd door vier soldaten bediend. Oorspronkelijk diende dit wapen om de vijandelijke loopgraven te beschieten, maar het werd later tegen tanks ingezet. Er waren er ongeveer 10.000 van in gebruik tijdens de Eerste Wereldoorlog.

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Het Grevenbroekmuseum herbergt meer dan 1500 voorwerpen uit eigen streek vanaf de prehistorie tot en met Tweede Wereldoorlog

Neem ook even de tijd om ons gastenboek gastenboek te tekenen

we horen graag uw commentaar / suggesties die bijdragen aan het museum en website

 

hamontachel

Inventaris

Copyright © Grevenbroekmuseum vzw 3930 Hamont-Achel.

Alle teksten op onze website vallen onder de auteurswet, zodat het copyright berust bij de vzw Grevenbroekmuseum/heemkundekring Achel.

Niets van deze website mag worden overgenomen, gebruikt of gereproduceerd worden, zonder uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van het vzw Grevenbroekmuseum bestuur..

Foto's of afbeeldingen op deze website blijven eigendom van de maker of eigenaar. vzw Grevenbroekmuseum heeft het volledige gebruiksrecht van alle afbeeldingen en foto’s. Dit recht vervalt niet bij verhandeling door de oorspronkelijke maker of eigenaar van de foto.