arnoldverhoeven_2

Arnold Verhoeven: 45 jaar

Overleden tijdens de bevrijdingsdagen op 19 september 1944. Hij werd in zijn slaapkamer aan de keel getroffen door een granaatscherf. Zijn huisgenoten vonden hem ’s morgens doodgebloed in zijn slaapkamer. Hij werd geboren te Hamont op 29 juli 1898.

helenavanwerde_2

Hélèna Van Werde: 25 jaar

Op 15 september 1944 kwam ze op ongelukkige wijze om het leven. Een Duitser kwam bij de familie Van Werde de huiskamer binnen en legde een “Panzerfaust” of granaatlanceertuig op tafel. De soldaat prutste aan dat gevaarlijke tuig en plotseling ging de ontsteking in werking. De Panzerfaust trof Lène op het lichaam. Ze stierf enkele ogenblikken later. Geboren te Achel op 17 juli 1919
fvanmeensel_2

François Van Meensel: 24 jaar

Is postuum erkend als politiek gevangene. In de nacht van 6/7 juni 1944 opgepakt in Achel tijdens een razzia van Duitse SS-ers. Overgebracht naar KZ Buchenwald in Duitsland op 19 juni 1944. Nadien getransporteerd naar concentratiekamp Dora-Nordhausen, waar de V2-bommen werden gemaakt. Door ziekte en ontbering overleden op 5 april 1945 tijdens de evacuatie van het concentratiekamp Dora/Ellrich. Geboren te Achel op 26 maart 1921
theopeeters_2

Theo Peeters: 6 jaar

Zoon van het douaniergezin Peeters-Stippelmans, woonachtig in de douanierkazerne in Achel-Statie. Vlak na de bevrijding van Achel - op 20 september 1944 - werd hij op 26 september aangereden door een motor van de Engelse bevrijders. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Genk maar overleed er dezelfde dag ten gevolge van zijn zware verwondingen. Geboren te Achel 4 augustus 1938
averdieck_2

Pater Alphonsus Averdieck: 45 jaar

De monnik van de Achelse trappistenabdij trad op 1 april 1941 toe tot de Belgische verzetsbeweging BNB. In juli 1942 ging hij in Roosendaal in het klooster Mariadal wonen en ging in Nederland volop in het verzet. Op 11 augustus 1944 werd hij in het kamp Vught gefusilleerd. Pater Averdieck kreeg in België postuum de erkenning van gewapend weerstander en politiek gevangene. Geboren te Alphen a/d Rijn op 6 februari 1899.

Bron:

• Stadsarchief Hamont-Achel, dienst burgerzaken stad Hamont-Achel
  • Ministerie van defensie: adjudant Xavier Van Tilborg.
  • Gert De Prins, FOD Sociale Zekerheid, DG Oorlogsslachtoffers, dienst Archieven en Documentatie.
Foto’s: familieleden van de oorlogsslachtoffers en Beeldbank WO2 Nederland.

Samenstelling: René Winters
Witteberg 4