Grevenbroekmuseum vzw

Cultuur, ontspanning en vrije tijd in de jaren ’50 en ‘60

Chiromeisjes Achel StatieChiromeisjes Achel-StatieSinds er in de tweede helft van de 20e eeuw door de meeste mensen niet meer op zaterdagen wordt gewerkt, is de vrije tijd enorm toegenomen.

Dansgelegenheden, zoals ‘danspaleis Meylemans’, kermissen en volkskoersen waren voortzettingen uit de eerste helft van de eeuw. Maar een van de nieuwe trends in de jaren ’50 en ’60 was het weekenduitstapje of de jaarlijkse vakantie met de auto. De Vlaamse Automobilistenbond (VAB) sloot daarop aan, met bewegwijzerde autoroutes door de Vlaamse bossen. Langs deze routes ontstonden er op diverse Noord-Limburgse plaatsen recreatiedomeinen en vakantieparken voor gezinnen en speeltuinen voor de kinderen. Plaatselijk denken we daarbij aan het Hamonterwater en aan het domein de Bever, waarvoor de roei- en visvijver door de gemeente Achel werd aangelegd in 1964.

Verenigingsleven

Jeugdverenigingen, zoals KSA, KAJ/VKAJ en KLJ konden bogen op een iets oudere traditie, die uit de scoutsbeweging was ontstaan en vooral vóór de Tweede Wereldoorlog opgang maakte. In Achel werd de Chiro opgericht in 1959 onder stimulans van de paters Kruisheren, die ook de aanzet gaven tot oprichting van volleybalclub AVOC. In Hamont werd de Chiro opgericht in 1958.

Omdat een langere verblijfsvakantie er voor de meeste gezinnen nog niet inzat, organiseerden instellingen zoals de Christelijke Mutualiteiten verblijfsvakanties voor 12-, 13- en 14-jarigen in het Vlaamse Westouter, in Mariakerke aan zee en in Melchtal in Zwitserland. Velen zullen zich de met een koord dichtgebonden kartonnen ‘koffer’ nog herinneren…

Tegencultuur

Pop(ulaire)muziek is begonnen omstreeks de jaren vijftig en veroverde de hele wereld. De platenspeler en (transistor)radio werden op grotere schaal aangekocht. De eerste popmuziek-stijlen waren ‘rock-'n-roll’ en ‘beatmuziek’, met als iconen Elvis Presley en The Beatles. Het Woodstockfestival in augustus 1969 was een hoogtepunt van de tegencultuur van de jaren zestig en van het hippietijdperk. Het geldt als een van de belangrijkste en bekendste evenementen in de geschiedenis van de popmuziek.

1956 elvis presley harley davidsonElvis Presley in 1956

800px The Beatles in Treslong. NL HlmNHA 1478 2587K 14The Beatles (Noord-Hollands Archief / Fotoburo de Boer)

stockvault marilyn monroe200579Marilyn Monroe (Creative Commons)Ook film en televisie waren een belangrijke vrijetijdsbesteding en cultuuraangelegenheid, waarvan de invloed vooral door de katholieke kerk ernstig werd opgevat. In 1956 werd het tijdschrift ‘Film & Televisie’ gelanceerd door de Katholieke Filmliga. Deze schreef dat de gelovigen de Vlaamse filmwereld onder hun controle moesten brengen door de oprichting van een documentatiebureau dat de morele, artistieke en populaire waarde van de films moest aangeven. De opvolger van het tijdschrift was ‘Filmmagie’, dat werd stopgezet in 2020.

Marilyn Monroe was het sekssymbool in de jaren '50. Volgens haar eerste echtgenoot had ze begin jaren veertig geen ambities om actrice te worden. Ze wilde huisvrouw worden. Ze werkte als zoveel andere vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog, in een oorlogsfabriek. Daar maakte ze kennis met een fotograaf, die kennelijk gecharmeerd was door haar uiterlijk en begon ze te poseren.