Grevenbroekmuseum

Eindelijk Vrij! Herdenking Bevrijding 1944

“Het Grevenbroekmuseum en de heemkundige kringen of erfgoedverenigingen van Achel, Bree, Bocholt, Cranendonck, Hamont, Kaulille, Lommel, Neerpelt en Sint-Huibrechts-Lille organiseren van vrijdag 20 september tot en met zondag 22 september een evenement om in het kader van de Tweede Wereldoorlog de 75-jarige bevrijding van de regio te herdenken.

Het programma op vrijdag 20 september is als volgt

  • Kaulille: 13:30 – 14:00 uur plechtigheid aan de kerk
  • St.-Huibrechts-Lille: 14:15 h 14:45 uur herdenking aan het kanaal
  • Neerpelt: 15:00 h – 15:30 h plechtigheid op het oud-kerkhof
  • Hamont: 15:45 h – 16:15 h plechtigheid aan het stadhuis
  • Budel: 16:30 h – 17:00 h plechtigheid aan het schepenhuis
  • Achel: 17:15 h - … opening tentoonstelling en receptie aan het Simonshuis

Tijdens de herdenkingen op vrijdag 20 september zullen er vertegenwoordigingen van een aantal Britse regimenten (Lincolnshire Regiment, Suffolk Regiment, ...) aanwezig zijn. Ook zullen er dan aan het kanaal van Sint-Huibrechts-Lille saluutschoten worden gegeven met een origineel Brits 25-ponder kanon uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit wordt gedaan door mensen van de 1st Belgian Field Artillery die dit al jaren doen en hiervoor jaarlijks in Engeland een training volgen. De hoeveelheid kruit zal dan ook in functie van de omgeving worden aangepast om overlast zoveel mogelijk te vermijden. Er zullen een zevental re-enactors bij het kanon aanwezig zijn.

Na de plechtigheden zal op het plein van het Grevenbroekmuseum een kampement worden georganiseerd van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september, waarbij het kanon het middelpunt zal vormen.  Gedurende deze drie dagen zal er ook een re-enactment plaatsvinden in het park voor het museum om de officiële opening van de tentoonstelling over de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog te promoten. Op zaterdag 21 en zondag 22 september zijn er opendeurdagen en zal het Grevenbroekmuseum telkens geopend zijn van 9:30 uur tot 18 uur. Voor de kinderen is er dan in de namiddag ook gelegenheid om mee te rijden in een jeep.

Naar aanleiding van deze bevrijdingsherdenkingen wordt er ook een brochure van 88 pagina’s uitgegeven, die voor 7,50 euro te koop wordt aangeboden.”

Inventaris

Copyright © Grevenbroekmuseum vzw 3930 Hamont-Achel.

Alle teksten op onze website vallen onder de auteurswet, zodat het copyright berust bij de vzw Grevenbroekmuseum/heemkundekring Achel.

Niets van deze website mag worden overgenomen, gebruikt of gereproduceerd worden, zonder uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van het vzw Grevenbroekmuseum bestuur..

Foto's of afbeeldingen op deze website blijven eigendom van de maker of eigenaar. vzw Grevenbroekmuseum heeft het volledige gebruiksrecht van alle afbeeldingen en foto’s. Dit recht vervalt niet bij verhandeling door de oorspronkelijke maker of eigenaar van de foto.