Grevenbroekmuseum

Eindelijk Vrij! Herdenking Bevrijding 1944

“Het Grevenbroekmuseum en de heemkundige kringen of erfgoedverenigingen van Achel, Bree, Bocholt, Cranendonck, Hamont, Kaulille, Lommel, Neerpelt en Sint-Huibrechts-Lille organiseren van vrijdag 20 september tot en met zondag 22 september een evenement om in het kader van de Tweede Wereldoorlog de 75-jarige bevrijding van de regio te herdenken.

Het programma op vrijdag 20 september is als volgt

  • Kaulille: 13:30 – 14:00 uur plechtigheid aan de kerk
  • St.-Huibrechts-Lille: 14:15 h 14:45 uur herdenking aan het kanaal
  • Neerpelt: 15:00 h – 15:30 h plechtigheid op het oud-kerkhof
  • Hamont: 15:45 h – 16:15 h plechtigheid aan het stadhuis
  • Budel: 16:30 h – 17:00 h plechtigheid aan het schepenhuis
  • Achel: 17:15 h - … opening tentoonstelling en receptie aan het Simonshuis

Tijdens de herdenkingen op vrijdag 20 september zullen er vertegenwoordigingen van een aantal Britse regimenten (Lincolnshire Regiment, Suffolk Regiment, ...) aanwezig zijn. Ook zullen er dan aan het kanaal van Sint-Huibrechts-Lille saluutschoten worden gegeven met een origineel Brits 25-ponder kanon uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit wordt gedaan door mensen van de 1st Belgian Field Artillery die dit al jaren doen en hiervoor jaarlijks in Engeland een training volgen. De hoeveelheid kruit zal dan ook in functie van de omgeving worden aangepast om overlast zoveel mogelijk te vermijden. Er zullen een zevental re-enactors bij het kanon aanwezig zijn.

Na de plechtigheden zal op het plein van het Grevenbroekmuseum een kampement worden georganiseerd van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september, waarbij het kanon het middelpunt zal vormen.  Gedurende deze drie dagen zal er ook een re-enactment plaatsvinden in het park voor het museum om de officiële opening van de tentoonstelling over de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog te promoten. Op zaterdag 21 en zondag 22 september zijn er opendeurdagen en zal het Grevenbroekmuseum telkens geopend zijn van 9:30 uur tot 18 uur. Voor de kinderen is er dan in de namiddag ook gelegenheid om mee te rijden in een jeep.

Naar aanleiding van deze bevrijdingsherdenkingen wordt er ook een brochure van 88 pagina’s uitgegeven, die voor 7,50 euro te koop wordt aangeboden.”

Sorry no translatation available
 
In 1914 ontbrandde tenslotte een oorlog die heel Europa vier jaar lang in zijn greep hield. Nederland verklaarde zich onafhankelijk en bleef van de oorlog gespaard. De grens tussen België en Nederland werd gesloten met een draadversperring, beladen met een toen onbekende dodelijke eigenschap, electriciteit.

wachthuisAKluis1915

Wachtlokaal aan de Achelse Kluis - 1915

 

Vele smokkelaars en vluchtelingen stierven er, geëlectrocuteerd of standrechterlijk geëxecuteerd door grenswachten. In 1918 kwam het front terug in beweging. Onder leiding van generaal Foch, nu met de steun van de Amerikanen, werden de Duitsers verslagen.

 

'Nooit meer oorlog' werd de leuze.

 

 

Van Hoof Georges laatste rij derde van rechts in Diksmuide 1917

Van Hoof Georges 2de van rechts oud strijder

Achelse oudstrijder Van Hoof Georges (Fotos Diksmuide laatste rij - 3de rechts  en bij het vijftal 2de rechts)

 

Vluchten

Van het miljoen Belgen dat direct na het begin van de oorlog Nederland binnen vluchtte, bleven er ongeveer 100.000 gedurende de hele oorlog. De burgers werden in 'vluchtoorden' ondergebracht, de soldaten in interneringskampen. In totaal waren er 21 van dit soort gelegenheden, verspreid over Nederland.

 

kleinwo1nederland

Nederlandse militairen uit Budel, vooraan zittende Jan van Deurzen (26/1/1895) en rechts naast hem Jan Lammers "bewaken" gevluchte Belgische militairen en burgers. Foto waarschijnlijk te Amersfoort genomen.

(foto eigendom Fam Van Deurzen - Budel)

 

Voor de eerste wereldoorlog wordt onder andere "de draad", een geëlektrificeerde afsluiting die vanaf 1915 door de Duitsers op de grens van België en Nederland werd geplaatst, in beeld gebracht.

vbdraad

Lees verder over "Den Droad" - het eerste IJzeren Gordijn

 

Ook wordt de aandacht gevestigd op de ontploffing van een munitietrein in Hamont in november 1918.

OntploffingHamont19181LR

Lees verder over de ontploffing van Duitse munitiewagons te Hamont.

 

“Held Jaak Tasset"

Jaak Tasset was tijdens de eerste wereldoorlog lid van de inlichtingendienst en grenspasseur tussen Neerpelt en Nederland.

Helaas wordt hij en enkele kompanen aangehouden en belandden in de gevangenis.

Jaak Tasset wordt schuldig bevonden voor spionage en door de Duitsers terechtgesteld in 1916.

Het Grevenbroekmuseum is in het bezit van een merkwaardig gedenkboekje van “Held Jaak Tasset”, uitgegeven in 1919.

Dit werd integraal ingescand (18 blz.) en is hieronder te lezen

tasset

klik op de foto (7 MByte)

Inventaris

Copyright © Grevenbroekmuseum vzw 3930 Hamont-Achel.

Alle teksten op onze website vallen onder de auteurswet, zodat het copyright berust bij de vzw Grevenbroekmuseum/heemkundekring Achel.

Niets van deze website mag worden overgenomen, gebruikt of gereproduceerd worden, zonder uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van het vzw Grevenbroekmuseum bestuur..

Foto's of afbeeldingen op deze website blijven eigendom van de maker of eigenaar. vzw Grevenbroekmuseum heeft het volledige gebruiksrecht van alle afbeeldingen en foto’s. Dit recht vervalt niet bij verhandeling door de oorspronkelijke maker of eigenaar van de foto.