Grevenbroekmuseum vzw

Beste bezoeker "Hamont-Achel in Beeld"

De foto’s die je hier kunt zoeken komen uit mijn archief als voormalig freelance persmedewerker voor de geschreven pers. In maart 1976 ging ik in Achel aan de slag voor de krant Het Volk. In 1977 kwam er Het Belang van Limburg bij en na de fusie op 1 januari 1977 werd Hamont-Achel mijn werkterrein.

ReneWintersRené Winters

De opdracht was: bezorg de redacties tekst en foto’s van al wat er in Hamont-Achel te doen is. Na enkele jaren vroeg de krant Het Belang van Limburg (HBvL) exclusief om voor de regionale redactie te werken.

Met drie fototoestellen heb ik 28 jaar lang gefotografeerd: Zenith, Canon AE1 en een digitale camera Canon Powershot G1. Van 1976 tot 1994 werden de foto’s aangeleverd in zwart-wit. Dat betekende dus zelf de films ontwikkelen en foto’s afdrukken in de doka. Vanaf 1994 tot medio 2001 werden de foto’s vastgelegd op kleurfilm, welke op de redactie van HBvL ontwikkeld werden. Het hoofdstuk “filmrolletjes” werd afgesloten in 2001. Het digitale tijdperk was aangebroken. In april 2004 heb ik de redactie op de hoogte gebracht dat ze na 28 jaar een nieuwe persmedewerker voor Hamont-Achel mochten aanstellen.

Al die jaren heb ik al mijn zwart-wit en kleurnegatieven geklasseerd in mappen. Ook de neerslag van mijn kwarteeuw redactionele medewerking – de krantenknipsels – zijn bewaard in grote plakboeken. Het digitaal scannen van de zwart-wit en kleurnegatieven was de enige mogelijkheid om 28 jaar “Hamont-Achel in beeld” te brengen.
Verwacht alvast geen topfotografie. Op feestavonden waar veel gerookt werd, was het niet evident een behoorlijke foto te maken. Het is meestal ook een aaneenschakeling van “statische” foto’s. Maar vooral staan er veel Hamont-Achelse mensen op waarvoor ik grote bewondering heb. En dat is de vrijwilliger uit het verenigingsleven.

Neem je tijd om al deze foto’s te bekijken. Het zijn er meer dan 5.000. (klik op het zwarte gedeelte om de foto te sluiten)

Hamont-Achel in Beeld

 

 Alle teksten op onze website vallen onder de auteurswet, zodat het copyright berust bij de vzw Grevenbroekmuseum/heemkundekring Achel.  Niets van deze website mag worden overgenomen, gebruikt of gereproduceerd worden, zonder uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van het vzw Grevenbroekmuseum bestuur. Foto's of afbeeldingen op deze website blijven eigendom van de maker of eigenaar. vzw Grevenbroekmuseum heeft het volledige gebruiksrecht van alle afbeeldingen en foto’s. Dit recht vervalt niet bij verhandeling door de oorspronkelijke maker of eigenaar van de foto.