Grevenbroekmuseum vzw

RAF Memorial

De jaarlijkse herdenking voor de 11 gesneuvelde bemanningsleden van de Royal Air Force zal enkel nog aan de kapel op de Witteberg in Achel plaatsvinden wanneer overzeese familieleden van bemanningsleden aangeven om in het derde weekend van juni naar Hamont-Achel te komen.

 

RAF-Memorial

Wellington N2849 - Hamont 16/17 juni 1941

wellington103sqnklein

In de nacht van 16/17 juni 1941 stortte in Hamont de Wellington-bommenwerper N2849 van de Royal Air Force neer. De zeskoppige bemanning liet daarbij het leven. Op 16 juni 1941 tussen 22.50 en 23.05 uur stegen vanop de Newton Air Base in het Engelse graafschap Nottinghamshire zeven tweemotorige Wellington-bommenwerpers op van het 103de squadron. Hun opdracht bestond erin de haveninstallaties aan de Rijn te Duisburg te bombarderen. Hiervoor had elke vliegtuig volgende lading aan boord: 3 bommen van 250 kg met directe ontsteking, 1 bom van 125 kg met vertraagde ontsteking en 6 “units” met brandbommen van 2 kg. Na het lossen van deze lading moesten de zeven Wellingtons nog pamfletten uitstrooien boven het Duitse Gladbeck en Krefeld.

LEES VERDER

 

 

 

 


Lancaster ED488 VN-M - Hamont 02 februari 1943

AirWarAvroLancasterII

 

Op de avond van 2 februari 1943 vertrok er een geallieerde luchtvloot bestaande uit 161 vliegtuigen, voor een luchtaanval op de stad Keulen in Duitsland. De 5e groep van deze vloot bestond uit 74 Lancaster bommenwerpers. Het 50e Squadron, dat zijn basis had in Skellingthorpe (Lincoln), stuurde 8 Lancaster bommenwerpers om de 5e groep te vormen. Zes van deze vliegtuigen voerden hun opdracht met succes uit. Een vliegtuig keerde vroeg terug ten gevolge van de achterste koepel die buiten dienst was. Een ander vliegtuig, de LANC III ED488 VN-M van Kapitein Al Power en zijn bemanning, keerde niet terug.

LEES VERDER

 

 

 

 

 

 

 

Stirling EF366 - Achel 22 juni 1943

stirling

 

Tijdens de nacht van 21 op 22 juni 1943 werd de vier-motorige Stirling bommenwerper EF-366 neergeschoten, die om 00:07 uur in Oakington was opgestegen en die behoorde tot het 7e Squadron. Deze stortte omstreeks 01:35 uur neer in het gehucht "Het Ven" te Hamont-Achel.

De Stirling EF-366, die behoorde tot een groep die de bommenwerpers naar hun doelen gidst, moest met lichtbakens een keerpunt ten zuidoosten van Eindhoven markeren om de hoofdmacht van de bommenwerpers naar Krefeld te leiden.

Kort na het uitvoeren van deze opdracht werd de bemanning in een luchtgevecht verwikkeld met twee Duitse nachtjagers, die de schaduw van de Stirling boven de lichtbakens hadden gezien. Op 3.500 meter was het vliegtuig aan de staart zo zwaar beschadigd dat de piloot het commando gaf om het vliegtuig te verlaten. Het vliegtuig tolde en de middelpuntvliedende kracht was zo sterk dat de bemanning zich nauwelijks kon bewegen.

LEES VERDER

 

 
 
 

 

waggaweekly1 WAGGA WEEKLY June 2018

 

dailyadvert

petermeiklejohn

Belgians will honour a hero from Wagga this Saturday who was killed in action 70 years ago, in a ceremony that has marked the anniversary since 2000.

RAAF Flying Officer Robert Bruce Meiklejohn was 21 when he managed to wrestle with his stricken Stirling bomber and save it from crashing into the village of Achel on the night of June 21-22, 1943, sparing civilian lives.

Mr Meiklejohn and his New Zealand navigator Charles Redwood died in the crash, following a dogfight with German aircraft, while five of the seven crew abandoned the plane mid-air under Meiklejohn’s orders. 

Peter Meiklejohn was only six when his brother Bruce died.

“I was here (at the family farm at Downside) and I can remember the night they rang to say he was missing and about 10 days later a telegram came through to say he was killed,” he said.

Mr Meiklejohn said the family didn’t learn about the details of Bruce’s death until many years later and he visited the memorial site in 2006. 

“To this day the Belgians are very grateful for what the allies did for them,” he said.

“You get that feeling when you go over there, even from the next generation down.”

Nephew David Meiklejohn, who runs the farm where Bruce once lived, attended the ceremony in 2000 in which a plaque was unveiled at the memorial dedicated to his uncle.

“It’s similar to our Anzac march,” he said.

“One of Bruce’s nieces is going to the one that’s on this year. I think it’s lovely that people remember the involvement of Australians in WWII and the sacrifice they made.”

David Meiklejohn said three of the crew who escaped the crash had visited his farm and the annual ceremony meant a great deal to his family.

 

 RAF20160618 MG 7502RAF-Memorial comité links->rechts: Jean-Pierre Sleurs, Jean-Pierre Lemmens, René Winters, Koen Voortmans, Geert Stevens

 

 

 

11 November - Wapenstilstand

 

Soldaten staken het vuren en leggen hun wapens neer.
Iedereen vol blijdschap want de oorlog is gedaan!
Iedereen is blij
Tot men beseft hoeveel onschuldige slachtoffers ze hebben gemaakt.
11 november, een dag om nooit te vergeten,
De dag van staakt het vuren, de dag van blijdschap.
11 november, elk jaar worden ze herdacht,
Die dappere oud-strijders en gesneuvelden

 

 

11 november is de dag waarop we het einde van beide wereldoorlogen herdenken. Twee oorlogen die ons land zo zwaar getroffen hebben. Vandaag brengen we hulde aan de vele soldaten die in de Eerste Wereldoorlog zo dapper gevochten hebben voor ons land. Het is ook de dag waarop we hulde brengen aan de soldaten uit de Tweede Wereldoorlog en de nog in leven zijnde oud-strijders, weggevoerden, oud-krijgsgevangenen, politieke gevangenen, oorlogsinvaliden, oorlogsvrijwilligers en de burgerslachtoffers.

bloemen voor de helden van toen


Wapenstilstand op 11 november is uitgegroeid tot een internationale vredes- en solidariteitsmanifestatie. En toch gaat er geen dag voorbij of ergens in de wereld is er wapengekletter. Niemand vraagt erachter en toch gebeurt het dat volken of naties de wapens tegen elkaar opnemen. Toen op 11 november 1918 een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog was men er van overtuigd dat de Wapenstilstand eindelijk vrede in de wereld zou brengen. 22 jaar later stond de wereld weer in brand. Vier jaar heeft België geleden onder Duitse bezetting. Het heeft de Geallieerden bloed, zweet en tranen gekost nadat ze op 6 juni 1944 op de stranden van Normandië geland waren en de Nazi-bezetter voor zich uitjoegen totdat ze in Berlijn tot overgave gedwongen werden.

Leon23821Jonge mannen verlieten in 1914 hun dorp of stad en werden ver van huis in een onbekend avontuur gestort. Ook uit Hamont en Achel werden jonge mannen opgeroepen om het Belgische grondgebied te verdedigen. Het onder de wapens roepen van jonge mannen was een zeer ingrijpende gebeurtenis in het dorpsleven. Dit blijkt uit cijfermateriaal dat te vinden is in het boek over de Eerste Wereldoorlog van de Geschied- en Heemkundige Kring “De Goede Stede Hamont”.
In Hamont woonden in 1914 3374 mensen waar van 188 mannen een oproepingsbevel kregen. 26 stierven voor ons vaderland. Tijdens de oorlog ’14-’18 voerden de bezetter 35 Hamontenaren naar Duitsland om verplicht te gaan werken.


In Achel woonden er toen 1569 mensen en daarvan kregen 99 mannen een oproepingsbevel om soldaat te worden. 12 soldaten sneuvelden. Achel telde 26 weggevoerde burgers.


Na de Wapenstilstand zijn nog meerdere soldaten gestorven aan de gevolgen van de ellendige levensomstandigheden aan het front of hun krijgsgevangenschap in Duitsland.

Hamont-Achel had in de Eerste Wereldoorlog zijn draadversperring, “Den droad” zoals we hier zeggen.. Drie rijen prikkeldraad, met op de middelste draad een dodelijke spanning van 2.000 volt. In 1915 hadden de Duitsers de draad geplaatst vanuit de Hork in Hamont tot aan de Quatre Bras en verder richting Grote Heide.
Hamont en Achel lagen dus achter de draad en waren afgesloten van de rest van België. Een jaar later verplaatsten de Duitsers de draad naar de grens met Nederland. Dit had tot gevolg dat het grondgebied van de monniken van de Achelse Kluis in twee delen werd gesplitst.

001

 
Leon23841Er is weinig bekend over de slachtoffers die in Hamont-Achel aan de draadversperring het leven lieten. Op Hamonts grondgebied stierven 12 mensen aan de draadversperring met onder meer een onbekende Russische soldaat, in Achel 5 met onder meer een moeder en haar kind.

We zijn blij om elk jaar kinderen uit het vierde leerjaar van het lager onderwijs uit Achel en jongeren van de scouts uit Hamont te mogen verwelkomen. De afgelopen dagen hebben de schoolkinderen tijdens themalessen geleerd over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ze brachten een bezoek aan de crashplaats in het Ven waar in 1943 een bommenwerper van de Royal Air Force neerstortte. Het idee daarachter is, om de vredesgedachte die ontstond uit de beide grote wereldoorlogen, bij de kinderen te benaderen vanuit een plaatselijke oorlogsgebeurtenis. Aan de gedenkplaat aan de kapel van de Witteberg mochten de kinderen ervaren dat Hamont-Achel zijn oorlogshelden uit de Tweede Wereldoorlog niet vergeten is.

Dodenhulde

In het stadsarchief bewaart men de namenlijst van burgers en militairen welke in de Tweede Wereldoorlog of vlak na de bevrijding door oorlogsomstandigheden het leven lieten.


Achel telde 4 burgerslachtoffers, in Hamont waren er liefst 18 slachtoffers te betreuren. Voor de families van deze slachtoffers ging de feestroes van de bevrijding aan hen voorbij.

 

Gerard20091111002211november_5

 

 P1018356 filtered

 

 

 

 

De Stichting Fakkelestafette Weert-Brussel-Weert stelde zich ten doel het in stand houden van de jaarlijkse doden- en bevrijdingsviering in de gemeente Weert onder meer door een jaarlijks te houden fakkelestafette tussen Weert-Brussel-Weert en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woord.

 

In september 2017 heeft de Stichting Fakkelestafette Weert voor de allerlaatste keer de Fakkelestafette georganiseerd, voor het 65e jaar op rij gevierd dat we in vrijheid kunnen en mogen leven.

 

 

HamontBevrijdingMia_Spaaspriester_Jef_Spaaszw_w20 september 1944 - Stad Hamont bevrijd !

 

 

fakkelestafettejeroen

Het is intussen al 65 jaar geleden dat het marktplein hier werd ingenomen door de Engelse bevrijders van het 1ste bataljon van het Suffolk-regiment. De bevrijding

van West-Europa werd ingezet op 6 juni 1944 vroeg in de morgen, toen de Geallieerden aan land gingen op de P9187262stranden van Normandië. Bloed, zweet en tranen heeft het gekost om de Duitse bezetter voor zich uit te jagen en tot overgave te dwingen.

Op20 september 1944 werd Hamont en Achel bevrijd. Het gevoel om weer “vrijheid” te voelen was ontzettend groot bij de inwoners. Toch was niet voor iedereen de bevrijding een feest.  Tijdens de bevrijdingsdagen en kort daarna vielen er bij Hamont-Achelse families oorlogsslachtoffers te betreuren. Zo telden men vier burgelijke slachtoffers in Achel en liefst 18 in Hamont. Vandaag brengen we hulde aan de Britse militairen en burgers die het leven lieten voor onze vrijheid. Hun offer mag nooit vergeten worden.

Het initiatief van de Stichting Fakkelestafette Weert-Brussel-Weert om de bevrijding door middel van een fakkelestafette blijvend in herinnering te houden, verdient ons aller lof. Met deze korte plechtigheid aan het stadhuis van Hamont-Achel willen wij daar ons steentje toe bijdragen.

 

Elke jaar op 20 september herdenkt RAF Memorial de  bevrijding van 1944

                   

GST 2271klein2019 - bevrijding 75 jaar geledenIMG 38612020 - onder speciale condities