Grevenbroekmuseum vzw

terug

 

Den Grooten Oorlog

 
In 1914 ontbrandde tenslotte een oorlog die heel Europa vier jaar lang in zijn greep hield. Nederland verklaarde zich onafhankelijk en bleef van de oorlog gespaard. De grens tussen België en Nederland werd gesloten met een draadversperring, beladen met een toen onbekende dodelijke eigenschap, electriciteit.

wachthuisAKluis1915

Wachtlokaal aan de Achelse Kluis - 1915

Vele smokkelaars en vluchtelingen stierven er, geëlectrocuteerd of standrechterlijk geëxecuteerd door grenswachten. In 1918 kwam het front terug in beweging. Onder leiding van generaal Foch, nu met de steun van de Amerikanen, werden de Duitsers verslagen.

'Nooit meer oorlog' werd de leuze.

Van Hoof Georges laatste rij derde van rechts in Diksmuide 1917Achelse oudstrijder Van Hoof Georges (Fotos Diksmuide laatste rij - 3de rechts)

Van Hoof Georges 2de van rechts oud strijderAchelse oudstrijder Van Hoof Georges (2de rechts)Louis Croymans 2de links 19111911 11Linie Louis Croymans (2de links)

 

 

Vluchten

Van het miljoen Belgen dat direct na het begin van de oorlog Nederland binnen vluchtte, bleven er ongeveer 100.000 gedurende de hele oorlog. De burgers werden in 'vluchtoorden' ondergebracht, de soldaten in interneringskampen. In totaal waren er 21 van dit soort gelegenheden, verspreid over Nederland.

kleinwo1nederland

Nederlandse militairen uit Budel, vooraan zittende Jan van Deurzen (26/1/1895) en rechts naast hem Jan Lammers "bewaken" gevluchte Belgische militairen en burgers. Foto waarschijnlijk te Amersfoort genomen. (foto eigendom Fam Van Deurzen - Budel)

Voor de eerste wereldoorlog wordt onder andere "de draad", een geëlektrificeerde afsluiting die vanaf 1915 door de Duitsers op de grens van België en Nederland werd geplaatst, in beeld gebracht.

vbdraad

“Held Jaak Tasset"

Jaak Tasset was tijdens de eerste wereldoorlog lid van de inlichtingendienst en grenspasseur tussen Neerpelt en Nederland.

Helaas wordt hij en enkele kompanen aangehouden en belandden in de gevangenis.

Jaak Tasset wordt schuldig bevonden voor spionage en door de Duitsers terechtgesteld in 1916.

Het Grevenbroekmuseum is in het bezit van een merkwaardig gedenkboekje van “Held Jaak Tasset”, uitgegeven in 1919.