Grevenbroekmuseum vzw
Den Grooten Oorlog
draadversperring, beladen met een toen onbekende dodelijke eigenschap, electriciteit.
In 1914 ontbrandde tenslotte een oorlog die heel Europa vier jaar lang in zijn greep hield. Nederland verklaarde zich onafhankelijk en bleef van de oorlog gespaard. De grens tussen België en Nederland werd gesloten met eenVele smokkelaars en vluchtelingen stierven er, geëlectrocuteerd of standrechterlijk geëxecuteerd door grenswachten. In 1918 kwam het front terug in beweging. Onder leiding van generaal Foch, nu met de steun van de Amerikanen, werden de Duitsers verslagen.
'Nooit meer oorlog'
werd de leuze.
Vluchten
Voor de Eerste Wereldoorlog wordt onder andere "de draad", een geëlektrificeerde afsluiting die vanaf 1915 door de Duitsers op de grens van België en Nederland werd geplaatst, in beeld gebracht.
“Held Jaak Tasset"
Jaak Tasset was tijdens de eerste wereldoorlog lid van de inlichtingendienst en grenspasseur tussen Neerpelt en Nederland.
Helaas wordt hij en enkele kompanen aangehouden en belandden in de gevangenis.
Jaak Tasset wordt schuldig bevonden voor spionage en door de Duitsers terechtgesteld in 1916.
Het Grevenbroekmuseum is in het bezit van een merkwaardig gedenkboekje van “Held Jaak Tasset”, uitgegeven in 1919.
Noord-Franse vluchtelingen in Weert 1918
Ook op het einde van de oorlog werden families ontheemd. Opnamen van aankomst en opvang van Noord-Franse vluchtelingen aan de Nederlandse grens in Stramproy, en hun transport naar Weert op 21 oktober 1918.
Een grensincident van bijzondere betekenis aan de elektrische draad bij Sint-Anna-ter-Muiden (Zeeuws-Vlaanderen) op zondag 20 oktober 1918 om 17.00 uur : De heer F. De Roover, Belgische consul te Vlissingen plaatst de Belgische vlag op de grens samen met de kanseliers van het vice-consulaat uit Oostburg, Van den Broecke en Jan Daneels.
Duitse militairen, zeelieden en burgers, naar Nederland gevlucht, komen met het veer uit Breskens aan in de haven van Vlissingen, november 1918
Bron: Film archief RVD 1-2719 herwerkt en ondertiteld
Elke jaar op 11 november worden de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog herdacht.
In 1968 was het 50 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Groote Oorlog en filmclub FIPRAC uit Achel heeft toen gelukkig voor het nageslacht hiervan een filmverslag gemaakt. Hieronder een korte indruk van veteraan Gerard Joosten.